Lymfeklieren

Lymfe

Lymfe is een vloeistof die een bepaalde soort witte bloedcellen (lymfocyten), vetten en eiwitten vervoert door het lichaam.

De lymfocyten worden aangemaakt in het beenmerg, uit de stamcellen, en verspreiden zich van daaruit over het hele lichaam.

Sommige ontwikkelen zich in de thymus (achter het borstbeen, wat we ook de zwezerik noemen) tot T-lymfocyten. Cellen die rijpen in het beenmerg of de lymfeklieren noemen we B-cellen. Beiden spelen een cruciale rol in ons afweer- of immuunsysteem.

 

Klier

In de lymfeklieren wordt de lymfe gefilterd. De lymfeklieren zijn in feite de zuiveringsstations van het lymfesysteem en vormen mee de basis van ons immuunsysteem. We hebben zulke klieren in de hals, de oksels, de liezen, de borstkas en de buik. Elk van de lymfeklierregio's of klierstreken telt tientallen, soms honderden individuele kliertjes: dat is het lymfatisch weefsel of lymfeklierweefsel.

 

De lymfeklieren zijn met elkaar verbonden door een netwerk van lymfevaten dat zich uitstrekt over het hele lichaam. Ook de milt, de thymus en de amandelen maken deel uit van dat systeem. Nagenoeg alle organen (maag, darm, long, schildklier...) bevatten lymfatisch weefsel en er zijn verbindingen met de bloedvaten en het beenmerg. Afwijkingen in het systeem kunnen zich dus zowat overal in het lichaam voordoen.

Deze website wil gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden.
Meer informatie