Pneumokokken

Wat? 

De pneumokok (Streptococcus pneumoniae) is een bacterie die een belangrijke oorzaak is van bacteriële meningitis (hersenvliesontsteking). Daarnaast kan ze ook leiden tot een bacteriële longontsteking (pneumonie), middenoorontsteking (otitis), of een algemene bloedvergiftiging (sepsis). Hersenvliesontsteking door de pneumokokkenbacterie kan blijvende beschadiging van het zenuwstelsel veroorzaken, met bijvoorbeeld gehoorverlies als gevolg. Personen met een verzwakt immuunsysteem lopen een verhoogd risico. 

 

Vaccinatieschema 

Na een autologe of allogene stamceltransplantatie wordt de patiënt aangeraden om zich te laten hervaccineren tegen pneumokokken.

 

Eerst wordt gekeken of de patiënt nog afweerstoffen heeft. Indien niet, kan de eerste vaccinatie 3 (of 6) maanden na de autologe en 6 maanden na de allogene stamceltransplantatie starten. Eerst worden drie dosissen van een geconjugeerd vaccin met een interval van één of twee maanden toegediend. Daarna zal een eerste keer gekeken worden of de patiënt afweerstoffen heeft aangemaakt. 6 maanden na de laatste dosis wordt dan nog een niet-geconjugeerd vaccin toegediend. Ongeveer 2 à 3 jaar later wordt opnieuw gekeken of de patiënt afweerstoffen heeft. Indien niet, krijgt de patiënt een booster vaccin. Sowieso wordt het booster vaccin om de 5 jaar herhaald.

Deze website wil gebruik maken van cookies om uw gebruikservaring te verbeteren.
Gelieve aan te geven of u deze cookies al dan niet wenst te aanvaarden.
Meer informatie