T-cellymfomen
T-cellymfomen zijn een zeldzame agressieve vorm van lymfeklierkanker en worden ingedeeld bij de non-hodgkinlymfomen. Bij T-cellymfoom (TCL) zit de kanker in de T-cellen in het lichaam. Via het bloed komen de T-cellen in alle weefsels en lymfeklieren. Daarom kan overal in het lichaam TCL ontstaan. Als er kanker van T-cellen is, vermindert ook je weerstand tegen allerlei andere ziekteverwekkers.
T-cellen ontstaan ook in het beenmerg maar gaan dan naar het bloed en de Thymus (zwezerik). In de thymus gaan de T-cellen zich ontwikkelen en daar wordt de T-cel getest of ze wel goed werkt. Een T-cel die te sterk werkt, wordt kapot gemaakt want anders zou die T-cel het eigen lichaam aanvallen. Ook niet sterke T-cellen worden vernietigd want die zijn nutteloos voor het lichaam. De T-cellen die zich goed ontwikkelen, gaan de thymus verlaten en gaan dan terug naar het bloed en de lymfeklieren waar ze zich verder ontwikkelen.
2 types T-cellen
Uit de thymus kunnen zich twee types T-cellen ontwikkelen;
- CD 8 positieve T-cellen ofwel de killercellen: de agenten. Ze vernietigen zelf slechte cellen of virussen.
- CD 4 positieve T-cellen ofwel de T-helpercellen: de wijkagenten. Ze gaan stoffen in het bloed zetten die de B-cellen en killercellen gaan activeren.
Subtypes
De 5 meest frequente subtypes zijn:
- perifere T-cellymfomen
- angio-immunoblastische T-cellymfomen
- volwassen T-cel leukemieën en lymfomen
- NK&T-cellymfomen: ga naar deze webpagina
- anaplastische T-cellymfomen: ga naar deze webpagina
Webinar
Op 20 april 2024 organiseerden we een webinar over T-cellymfomen met prof. Dierickx van UZ Leuven.